Een balk van 10 x 10 cm om over te rijden/hoppen/springen voor niveau 3

This page in English


Voor niveau 3 van de IUF moet de rijder een balk van 10 bij 10 cm over komen (dus erover rijden, hoppen of springen). Ik heb dit ding gemaakt om te oefenen. De breedte is altijd 10 cm maar de hoogte kan je variŽren van 1 tot 11 cm (in stappen variŽrend van 0.5 tot 1 cm) door bepaalde delen te kiezen.

Klik op elk plaatje voor een grotere foto, deze zijn tussen 100 en 200 kB.

De verschillende delen zijn gemaakt van 18 mm dik multiplex behalve eentje die 9 mm dik is (ligt bovenop op het plaatje). Elke plank is bedekt met een stroef rubber vel van 1 mm dik. Bovendien heeft de H-balk een 3 mm dik anti-slip rubber aan de onderkant, en een 2 mm dikke metalen plaat die op het multiplex geschroefd is onder het bovenste rubber vel. Dus de hoogten van de delen zijn 24 - 19 - 19 - 19 - 19 - 10 mm.
De bouten (30 - 50 - 70 - 90 - 100 mm nominale lengte) zijn kleur-gecodeerd en staan in een tabel die op de bovenkant geplakt zit.

Onderaanzicht. Het geheel wordt vastgezet door twee vleugelmoeren aan te draaien. Vanwege de stroefheid van het rubber zit het hele ding muurvast in elkaar met slechts twee bouten.

Samenstelling voor 10 cm hoogte (eis voor niveau 3). Sorry voor die paar regendruppels maar zo is het weer hier nu eenmaal.

De balk in aktie, of liever gezegd onderworpen aan aktie. De hoogte is in dit plaatje ingesteld op 5.3 cm, "best makkelijk" volgens Jorga die er gewoon overheen rijdt.

Terug naar Eenwieler projecten