Programma

Locatie

Regels

Aanmelden

Nieuws

Voorbije NKE's

Eenwieleren?

Forum

Contact

 

Sinds 2014 wordt er bij het NKE een 20 inch-klasse aangeboden.

  • Wat betekent dat?

  • Waarom doen we dat?

  • En waarom zou je kiezen voor 20 inch, of juist niet? 

Als eerste op de hoogte?

Schrijf je in voor 
de NKE Nieuwsalert!

(In het onderstaande worden de termen "20 inch" en "24 inch" gebruikt als globale aanduiding voor de diameter van eenwieler-wielen. De preciese eisen die aan wedstrijd-eenwielers worden gesteld vind je op de pagina Regels.)

 

Er zijn drie wedstrijden op het NKE die worden gereden op zogenaamde "standaard eenwielers". Dit zijn de 100 meter, de 800 meter, en de 5 kilometer. 
Een van de eisen aan een standaard eenwieler is dat de wielmaat niet groter is dan 24 inch.

Nu is het meestal zo dat aardig wat deelnemers, met name jongere kinderen, meedoen op een kleiner wiel dan 24 inch. Meestal 20 inch.

.

Je staat er misschien niet bij stil, maar op een 20 inch-wiel maak je per omwenteling minder meters dan op een 24 inch-wiel. Daardoor ben je op zo'n kleiner wiel in het nadeel. Sommige mensen (vooral jonge deelnemers, en hun ouders) hebben ons gevraagd of we aan deze "oneerlijkheid" wat konden doen. 

 

Dat doen we door het aanbieden van een 20 inch-klasse voor de jongste leeftijdsgroep, dus 0 tot 10 jaar, voor de wedstrijden 100 meter, 800 meter, en 5 kilometer. We hebben dit overigens niet zelf bedacht, maar overgenomen van de wedstrijdregels van de International Unicycling Federation.

 

Ga je aan die wedstrijden meedoen op een 20 inch-eenwieler (of kleiner), en ben je 10 of jonger, dan hoef je niets te doen. 

Wie 10 of jonger is, maar toch op een 24 inch-eenwieler wil meedoen aan de 100 meter, 800 meter of 5 kilometer, kan dit aanvinken op het aanmeldingsformulier (of ons nog mailen), Je wordt dan voor die wedstrijden ingedeeld bij de volgende leeftijdsgroep (dus 0-13 jaar, 24 inch).


Het verschil in afgelegde afstand per wielomwenteling voor 24 inch- en 20 inch-eenwielers. Tekening is op schaal.

.

Wie zich al aangemeld heeft, kan in zijn bevestigingsmail controleren of hij opgegeven heeft in de 24 inch-klasse te willen rijden.

.

Wil je het veranderen? Je kunt dit alsnog wijzigen door je bevestigingsmail te beantwoorden. Dit kan nog tot en met 2 mei. Je deelnamekosten veranderen daardoor niet. 

.

Tip! Een 20 inch-eenwieler kan je wat sneller maken door kortere cranks te monteren. Dit komt doordat je met kortere cranks je benen wat sneller rond kunt kriijgen. Voor eenwielers met een wieldiameter tussen 418 en 518 mm is de minimum cranklengte 100 mm. Met zo'n eenwieler mag je meedoen in de 20 inch-klasse, maar natuurlijk ook in de 24 inch-klasse. Op een 16 inch-eenwieler (wieldiameter maximaal 418 mm) mogen zelfs nóg kortere cranks. Zie voor details over toegestane cranklengte de pagina Regels.

 

.