Hoe lang duurt het om te leren eenwieleren?

This page in English

In maart 2003 heb ik een enquete in rec.sport.unicycling gezet, over hoe lang mensen moesten oefenen voor ze 50 meter konden rijden. Hier zijn de resultaten. (Wil je een gedetailleerd verslag klik dan HIER.) Deze analyse is gebaseerd op gegevens van 66 mensen ontvangen voor 6 april 2003. Nieuwe gegevens blijven welkom en zullen later verwerkt worden.

In het plaatje staat de oefentijd tegen de leeftijd. De blauwe lijn is een 'typische' trend.

De belangrijkste trend is dat ouderen er langer over doen om het te leren, maar dat wisten we al. Daarnaast lijkt het er op dat er geen 'minimum leeftijd' is om het te leren. Ik zou graag gegevens hebben van heel jonge kinderen om te zien of dat klopt. En er zit een vreemde hobbel rond de leeftijd van 10 jaar, gevolgd door een 'optimale' leeftijd om het te leren tot minstens 40 jaar.

Naast leeftijd is ook het volgende van belang:

Instructie

  • Helemaal geen instructie => 36% meer tijd nodig
  • Beperkte vorm van instructie (bijvoorbeeld internet, of een boek) => 2% minder tijd nodig
  • Instructeur => 19% minder tijd nodig. 

Moraal: zoek een instructeur.

Wielmaat

Volwassenen op een 20" of kleiner wiel leerden 30% sneller dan volwassenen op een 24" of groter.

Moraal: leren gaat het best op een klein wiel.

(Merk op dat er geen kleine kinderen waren op te grote wielen (dat denk ik tenminste). Wie zet zijn kind vanaf de eerste dag op een Coker, in het belang van de statistiek? Volwassenen op een 28" of groter wiel zijn ook welkom.)

Geslacht

Vrouwen en meisjes leerden 18% sneller dan mannen en jongens. Ik durf op dit punt geen moraal te geven...

Aantal uren oefenen per dag

Het is misschien niet leuk maar als je twee keer zo lang per dag oefent, dan heb je in totaal 13% meer uren nodig. Moraal? Hoe meer tijd je oefent per dag, hoe meer lol je hebt!

 

Ontdek van tevoren hoe lang JIJ moet oefenen!

Download het spreadsheet hour_est_nl.xls (Excel 4.0 of hoger). Rechts-klik, Opslaan Als ... en dan het opgeslagen bestand openen. Beantwoord vijf simpele vragen en bingo! Het spreadsheet berekent jouw geschatte oefentijd om te leren 50 meter op een eenwieler te rijden.

 

Bepaal je eenwieler-talent!

Kun je al eenwieleren? Download dan de Eenwieler Talent-meter van deze pagina en bepaal jouw persoonlijke eenwieler-talent! 

(Bonus: daarmee kan je ook heel eenvoudig jouw gegevens naar mij sturen, voor opname in een toekomstige nieuwe versie van deze pagina, als je dat wilt.)

Voor meer achtergrond-informatie, plaatjes en details, is hier de lange versie van dit verslag.

 

Terug naar Eenwieler-statistieken.