Een eenvoudige hellingmeter

This page in English


Als ik mensen vertelde over mijn MUni avonturen, en ook voor mezelf om hellingen te beoordelen, had ik regelmatig behoefte aan een meer objectieve maat voor de helling van paden dan "steilachtig", "niet zo steil" enz. Daarom heb ik deze eenvoudige hellingmeter ontworpen. Hij is nauwelijks groter dan een credit card en past daarmee zelfs in het kleine broekzakje van mijn fietsbroek.

Als onderstaande beschrijving je inspireert om er een voor jezelf te maken, mag je alles van deze pagina kopiëren wat je bruikbaar lijkt.

Klik op elk plaatje voor een grotere versie, deze zijn tussen 100 en 200 kB.

 

Onderdelen-beschrijving:

  • Voor de behuizing heb ik een klein plastic doosje gebruikt. (Om precies te zijn was het het doosje van het toegangspasje voor mijn computer op het werk.) De buitenafmetingen zijn 90 x 62 x 8 mm (gesloten, slimpie!), alle randen zijn afgeschuind. Maar je kunt ook het doosje van een CD, CD single of audio cassette gebruiken. 

  • Ik heb een punaise aan de binnenkant gelijmd, waarbij ik het puntje zover heb ingekort dat hij PRECIES past. Ik heb ook een deel van de kop geamputeerd zodat er een ietsje langere wijzer in past. 

  • De wijzer is uitgesneden uit een verticale lamel die ik nog had liggen. Maar elk stabiel materiaal is goed. De zwarte lijn is alleen voor de visuele duidelijkheid. Ik heb er een gaatje in geboord van 1.0 mm hole. 

  • Van hetzelfde materiaal heb ik een volgringetje gemaakt zodat de wijzer vrij loopt.

  • De wijzerplaat (in % en graden) is een uitdraai van een hoge resolutie TIFF file (gezipt als inclino2.zip, 58 kB). Je kunt 'em uitprinten op de juiste grootte. Ik moest een paar hoekjes eruitknippen overeenkomstig de vorm van de binnenkant van het doosje. 

  • De omreken-tabel heb ik in het doosje gemonteerd aan de achterkant van de wijzerplaat. Het is een overblijfsel van het eerste prototype dat alleen een schaal in graden had.

De meter is af en ligt plat in mijn hand. Tot nog toe heeft hij geen schade geleden van het schudden. De wijzer rammelt wel een beetje maar dat geeft niet.

De hellingmeter meet de helling van het toetsenbord van mijn oude vertrouwde Hewlett-Packard 41CX rekenmachine. Deze blijkt precies 10% te bedragen, ofwel ongeveer 6 graden. 

Aan de linkerkant zie je het plakband waarmee het doosje is dichtgeplakt. 

De hellingmeter in het wild, in zijn natuurlijke omgeving. Dit gravelpad is 27% op dit punt, en het is een van de steilste paden die ik in die tijd (soms) op kon rijden.

Het apparaatje is zo klein dat het resultaat nogal gevoelig is voor de precieze plaatsing (behalve op heel gladde oppervlakken). Meestal doe ik een aantal metingen, op het oog schattend dat de meter parallel aan de helling staat, en bereken dan een ruw gemiddelde. Als alternatief kan je een liniaal of plank meenemen om een langere basis te hebben. Of je kan, als over een vizier, over de hellingmeter heenkijken naar een punt verderop op de helling.

Maar dan nog, hoe moet je een hellingpercentage überhaupt definiëren? Het getal hangt meestal af van de schaal waarop je kijkt. Het is een kwestie van smaak maar persoonlijk denk ik dat de helling moet worden gemiddeld over 2 tot 3 meter. Elke variatie op een kleinere schaal valt in de categorie "hobbels", terwijl variatie over grotere lengteschalen moet worden beschouwd als een variërende helling.

Terug naar Eenwieler projecten