Home | Leden | Vacatures | Geschiedenis | Optredens | Foto's | Pers | Baluta | Repertoire | Audio | Mista Junior | Links | Contact


De geschiedenis van Orkest Mista

Rond 1979 besloot een groepje volksdansers bij een van de dansgroepen van Jeugd en Muziek Den Haag om te proberen de muziek waarop gedanst werd ook zelf te gaan spelen. Aanvankelijk onder leiding van de dansleidster (Ank Boomgaard) en aan de hand van de bladmuziekjes bij de dansbeschrijvingen werd er wekelijks gemusiceerd, driekwartier voorafgaand aan de dansavond. Ieder instrument, en elk niveau, mocht meedoen.

Toen het SCHAK (Stichting voor Haagse Amateur Kunstbeoefening) in 1980 zijn 10-jarig jubileum vierde, begeleidde bovengenoemde muziekgroep (Mista avant la lettre) een demonstratie van een kinderdansgroep van Jeugd en Muziek. Ons debuut, maar daar was tevoren ook flink op geoefend!

In de jaren daarna werd met enige regelmaat opgetreden: Anjer-festival, kerst- en eindbal van de Jeugd en Muziekdansgroep waaruit we voortgekomen waren, gewoon op straat etc. Ons instrumentarium werd langzamerhand ook wat meer in stijl: een contrabas i.p.v. een cello (oh nee daartussen eerst nog een electrische basgitaar), een tapan en een darbuka i.p.v. onderdelen van een tweedehands drumstel, etc. Leden werden geselecteerd op basis van waar in de groep behoefte aan was, wat "overbleef" kon terecht in een parallel-groep met de tot de verbeelding sprekende naam Volksmuziekgroep 2. Deze heeft trouwens niet zo erg lang bestaan.

Eind tachtiger jaren zijn we begonnen met de samenwerking met Folkloristisch Dansensemble Baluta, dat ook zijn oorsprong vond onder de paraplu van Jeugd en Muziek Den Haag. Dat bracht meer optredens met zich mee, voor een groot deel in bejaardentehuizen. Daarmee kregen we ook behoefte aan een naam - voor die tijd heetten we gewoon "Volksmuziekgroep 1 van Stichting Jeugd en Muziek Den Haag". Omdat we indertijd de Mista uit Kroatië een vrolijk en leuk muziekje vonden, noemden we ons voortaan Mista.

In 1992 kwam onze internationale doorbraak :-) toen we met Baluta meegingen naar het Europäisches Folklore Festival in Bitburg, Duitsland. Dat was ook voor het eerst dat we Baluta begeleidden bij het dansen, van Nederlandse choreografieën uiteraard want in het buitenland kijkt men anders erg vreemd op. In latere jaren zijn we meer choreografieën gaan begeleiden bij optredens, zowel Nederlands als internationaal. In die tijd hebben we ook met Baluta opgetreden op meerdere folklore-festivals in binnen- en buitenland. Rond 2006 is Baluta gestopt, waarmee voor ons grotendeels een einde kwam aan het bejaardentehuizen-circuit.

Al vóór die tijd, vanaf ongeveer 2000, zijn we ons steeds meer gaan specialiseren als balorkest, en dat doen we nog steeds met veel plezier. We begeleiden gemiddeld ongeveer eens per maand een volksdansbal. Maar als we de gelegenheid hebben, doen we daarnaast graag nog een luisteroptreden. Zo hebben we meerdere keren opgetreden met het Leidse Oost-Europakoor Mila, en ook wel met andere folkloristische koren.