Afsluitdijk-tijdrit over 38 km, ofwel 
Open Nederlandse Kampioenschap Afstand-eenwieleren, 22 september 2007

This page in English  


Het Open Nederlandse Kampioenschap Afstand-eenwieleren werd in 2007 voor het eerst georganiseerd, samen met de tijdrit voor autopeds en Trikke's die nu aan zijn 25e editie toe was. Er werd gereden van Den Oever naar Harlingen, een afstand van 38 km. Zes eenwieleraars deden mee, drie uit Nederland en drie uit Duitsland. Winnaar werd Dustin Schaap, met een tijd van 1:26:09. Verder waren er drie Trikke rijders, en een stuk of vijftig steppers.

Deelnemers op de eenwieler:

Naam Land Wielmaat Eindtijd
Dustin Schaap NL 36" 1:26:09
Jan Logemann D 36" 1:31:37
Klaas Bil NL 36" 1:41:59
Walter de Valk NL 36" 2:12:47
Linda Kirner D 28" 2:17:59
Stefan Brux D 29" 2:20:21

(De volledige uitslagenlijst is te vinden op http://www.autoped.nl/afsluitdijk/ , dan klik "uitslagen", dan "2007 uitslagen".)

Dit verslagje is verder vooral vanuit mijn eigen perspectief geschreven. Ik heb mijn snelle 36" Nimbus eenwieler pas sinds april 2007. Eigenlijk is vijf maanden rijden nog niet genoeg om aan deze speciale wielmaat te wennen, ik merkte dan ook dat er nog steeds vooruitgang in mijn snelheid zit. Dat zit natuurlijk mede in de cranklengte; ik bestelde de eenwieler met 152 mm cranks, en was inmiddels via 140 en 127 mm naar 125 mm gepromoveerd. De 114 mm heb ik al wel in huis maar durfde ik voor deze rit nog niet te monteren. Deze tijdrit was een mooi tussentijds ijkpunt onder wedstrijdcondities.

Onder een prachtige blauwe lucht ging rond 13:00 uur het contingent eenwielers van start. Omdat het hier een tijdrit betrof waarbij stayeren dus niet is toegestaan, werden de deelnemers met 30 seconden tussenruimte weggeschoten. Hier zie je mij, enige seconden na de start en dus nog bezig op snelheid te komen:

Het asfalt van het fietspad langs de Afsluitdijk is mooi glad. Met een zwak windje tegen (dat later draaide en een zwak windje mee werd) kon ik soepel op een kruissnelheid van ongeveer 23 km/u draaien. 

Bij Breezanddijk (bijna halverwege de dijk, op 14.5 km) is deze foto van me gemaakt:

Ik ging hier net iets langzamer omdat het fietspad omhoog gaat om over het viaduct te komen. De GPS op mijn helm heeft dat allemaal netjes geregistreerd (zie onderaan, zo rond punt 120).

Na ca 20 km heb ik een korte stop gemaakt om mijn zitvlak (zeg maar) even te laten doorbloeden, en wat te drinken. Met ongeveer een minuut was ik weer op weg. Als je bij Kornwerderzand van de dijk afkomt, heb je nog een kleine tien kilometer langs de Friese kust te rijden. Dat wist ik natuurlijk, maar het begon nu toch zwaar te worden. De zadelpijn begon flink op te spelen, het wegdek was op sommige plaatsen hobbelig, met niet al te vlakke tegels, metalen platen, en soms zelfs verkeersdrempels. Mijn snelheid zakte tegen het eind dan ook wel wat in tot nog maar net iets boven de 20 km/u, ondanks dat de wind was gedraaid en nu zachtjes mee blies. Daar kwam ook bij dat het nu zaak was om op 'zeker' te rijden, zodat ik niet door moeheid zou vallen. Behoorlijk 'op', en met slechts een hand aan mijn stuurtje, kwam ik over de finish:

De eerste steppers waren inmiddels ook al binnen, en daarna kwamen er nog heel veel meer. Vervolgens had de organisatie nog flink wat tijd nodig om alle correcties op de tijden toe te passen, waarna werd overgegaan tot wat aangekondigd was als een 'sfeervolle huldiging'. Ik was best wel trots toen ik mijn beker voor de derde plaats in ontvangst mocht nemen. 

Hier sta ik naast de wereldkampioen junioren marathon, met daarnaast de Duitse kampioen marathon. Maar ach, het is ook niet echt een grote prestatie. Eenwieleren kan iedereen leren, en als je dan zo'n groot wiel koopt en er een beetje je best op doet, dan zijn dit soort tijden wel haalbaar.

De secretaris van de Nederlandse Autoped Federatie, Thijza Brouwer, die de prijzen uitreikte, stond zo te horen wel een beetje verbaasd van de snelheden die op een eenwieler konden worden gereden. Wat haar betreft waren eenwielers volgend jaar zeker weer welkom. En wat mij betreft ga ik dan mijn PR verbeteren... al zal het weer daarvoor wel moeten meewerken, net als dit jaar.

Hier nog mijn snelheidsprofiel van de hele rit: Vertikaal staat de snelheid in km/u, horizontaal staat het puntnummer uit het GPS gegevensbestand.


Bovenstaande foto's  zijn gemaakt door Monique Lans. 

Dustin zette een video op YouTube

Verschillende kranten hadden een artikel over deze tijdrit:

Terug naar Ikzelf, mijn spullen en mijn rijden.